Ondersteuning voor personen met autisme Personen die vermoeden dat ze kampen met autisme kunnen terecht voor een explorerend gesprek. Indien aangewezen, wordt een grondig psychodiagnostisch onderzoek voorgesteld in een multidisciplinair centrum.
Na een diagnosestelling door een multidisciplinair team kan verdere ondersteuning aangewezen zijn. Afhankelijk van de vraag wordt een begeleiding op maat voorzien. Eens de diagnose is gesteld, kan het moeilijk zijn de diagnose te verwerken. Wat betekent dit nu precies voor mij en de mensen uit mijn omgeving ? Hoe ga ik daar mee om ? Educatie over autisme en inzicht krijgen in je eigen autisme, kan een thema zijn tijdens de begeleiding. Ook de mensen uit je onmiddellijke omgeving kunnen vragen hebben. Ook zij kunnen hier terecht.
Op verschillende domeinen in het leven kan je soms moeilijkheden ervaren. Welke compensatievaardigheden kan ik aanleren ? Hoe kan ik zelfredzaamheid vergroten, hoe kan ik vriendschappen opbouwen, ik heb moeite mijn vrije tijd in te vullen, ik bots wel eens met anderen en ik begrijp niet steeds wat het probleem is, … Samen zoeken we naar oplossingen om de gevolgen die autisme soms met zich meebrengt, aan te pakken.
De autisme centraal methodiek wordt als rode draad doorheen de begeleiding toegepast. De opleiding postgraduaat autisme aan de Arteveldehogeschool in samenwerking met Autisme Centraal zorgt voor een degelijke kennis en vaardigheid als coach van personen met autisme.
Behandeling van psychische klachten bij personen met autisme Soms merk je dat piekergedachten of angsten je preoccuperen of dat een depressieve stemming overheerst. Bijkomende psychische klachten verdienen de nodige zorg en aandacht.
Er wordt gewerkt vanuit transdiagnostische wetenschappelijk onderbouwde modellen. Acceptance & Commitment Therapy (ACT) en Oplossingsgerichte Therapie vormen de basis. Deze therapievormen worden op een autisme vriendelijke manier aangebracht.